piątek, 1 marca 2013

Tilapia w czerwonej marynacie


Bardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i podać z porcją orzeźwiającej surówki( proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia.



Czas: 45 minut

Składniki:

2 filety z Tilapii
olej z pestek winogron
1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli
2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup)
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól
mąka do oprószenia
papryka mielona słodka
2 łyżki masła

Osuszyć filety z Tilapii.



Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli.


Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny.


Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć  filety  mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną.


Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć).


Podałam z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i obsmażonymi potem po obraniu na rumiane plastry i surówka z roszponki z innymi sałatami ( skropioną delikatnym dresingiem).



Brak komentarzy: