Bardzo prosty sposób na aromatyczną
marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać
.Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i podać z porcją orzeźwiającej surówki(
proponuję sałaty + pomidory). Pół godziny i obiad gotowy. Ten typ marynaty
stosuję do ryb o mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia.
Czas: 45 minut
Składniki:
2 filety z Tilapii
olej z pestek winogron
1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego
chilli
2 łyżeczki sosu barbecue ( lub
pikantny ketchup)
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól
mąka do oprószenia
papryka mielona słodka
2 łyżki masła
Osuszyć filety z Tilapii.
Przygotować
marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny,
otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli.
Marynatę rozprowadzić pędzelkiem
kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny.
Delikatnie usunąć część marynaty
kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety
mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju
z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony(ok.3 minuty na
stronę - a potem zmniejszyć gaz i dosmażyć).
Podałam z ziemniakami ugotowanymi w
mundurkach i obsmażonymi potem po obraniu na rumiane plastry i surówka z
roszponki z innymi sałatami ( skropioną delikatnym dresingiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz