Lekka zmiana – ciasto
naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem.
Czas : 30 minut
Składniki :
1 jajko
1/3 szklanki mleka
½ szklanki mielonego szpinaku (
może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania )
6 czubatych łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki pokrojonego kopru
6 łyżek puree ziemniaczanego
6 łyżek białego sera
1 cebula
6 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
Zmiksować jajko, mąkę , mleko,
szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10
minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników .
Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać
z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem .
Posmarować naleśniki . Zwinąć
wg upodobania ( ruloniki, koperty ) . Podgrzać na 2 łyżkach oleju .
Podawać na ciepło – można podać
dodatkowo kwaśną śmietanę .
2 komentarze:
pięknie wyglądają i maja fajny farsz :)
Mmmm, muszą byc pyszne!! Koniecznie do wypróbowania:)
Prześlij komentarz