wtorek, 26 marca 2013

Chudy barszcz - wersja +


Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków  i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie ,,W", jak nam się nie chce iść po zakupy , zdrowie nie dopisuje albo zwyczajnie czas nas goni są pod ręką.




Czas : 1 godzina

Składniki:

1/2 opakowania suszonych buraków ( 5 dag - miałam firmy Warzywko)
3 średnie ziemniaki
1 duża cebula
1 marchew
1/4 korzenia pietruszki ( wielkości 1/3 marchewki)
kawałek selera ( tyle samo co pietruszki)
1/3 białej części pora
1 puszka ( 400 g) fasolki białej w sosie pomidorowym
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
1 liść laurowy
1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu Jarzynka , Vegeta itp
5 szklanek wody *
sól
pieprz mielony
cukier
sok z cytryny do smaku
1/2 szklanki śmietany

Oczyścić ( obrać i umyć warzywa) . Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno pokroić w piórka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z pestek winogron .Wrzucić warzywa. Smażyć mieszając aż zmiękną i lekko się zrumienią.



Dołożyć masło. Wlać wodę. Wrzucić ziemniaki ,   i listek laurowy. Posypać przyprawą warzywną i gotować na małym gazie 15 minut.



Dołożyć suszone buraczki. Wymieszać. Gotować pół godziny.



Wcisnąć do zupy sok z cytryny .Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem .

Wrzucić fasolkę.


* Na opakowaniu suszonych buraczków jest podane , że jest to porcja na 2 litry wody - użyłam połowę

** Zupa jest bardzo syta . Zupełnie nie czuje się braku mięsa w wywarze .Duszenie warzyw na oleju nadaje zupie specyficznego smaku.

*** Podpowiadam , że zamiast fasoli w puszce można użyć np. zamrożonych kilku łyżek fasolki po bretońsku jak mam zostanie bo za dużo się ugotuje i ją zamrozimy- będzie to jeszcze bardziej oszczędnościowa zupka

Brak komentarzy: