Oryginalny
parmesan hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .W
składnikach są ziemniaki , cebula i parmezan. Nie bardzo wiem czemu jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie
to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją
wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak.
Czas: 15 minut
Składniki:
2 duże ziemniaki
4 łyżki tartego
sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu)
olej z pestek
winogron do smażenia
Ziemniaki obrać
, umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i
zostawić na moment. Odcisnąć.
Utrzeć ser.
Wymieszać z ziemniakami.
Na patelni
rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu
stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął).
* z tej porcji
wyszły mi 4 spore placki
** placki muszą
być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi
i przypali a ziemniaki w środku będą surowe
*** można do
takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką,
ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest
świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz