Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym .
Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty
białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag kaszy jęczmiennej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego
pieprzu
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
30 dag pieczarek
Ze sparzonych liści białej
kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.
Cebule drobno pokroić i
usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na
plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na
rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno
pokrojone pieczarki .
Kaszę jęczmienną ugotować na sypko .
Mięso , cebulę , kaszę ,
sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać .
Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki,
podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać
pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić
kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .
Zlać
wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1
łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną .
Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym
gazie 15 minut. Doprawić sos sosem
sojowym grzybowym jeśli trzeba .
Podawać w sosie z ziemniakami,
pieczywem lub same jak kto woli .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz