Zafascynowało mnie zdjęcie które
gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa
galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos
tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną
).
Postanowiłam , że spróbuję co by było
gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja
robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po
rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić
gotowym koncentratem barszczu czerwonego.
A chrzan to podpatrzony w Kuchennych
Rewolucjach ( tam był do galarety z jesiotra ).
Czas: 1,5 godziny + zastyganie
Składniki:
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszki
kawałek selera
1/4 pora
1 mała cebula
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziela angielskie
1 goździk
2,5 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
sól
maggi w płynie lub gałązki świeżego
lubczyku
kilka łyżek koncentratu barszczu
czerwonego
natka pietruszki do dekoracji
chrzan tarty doprawiony cytryną ,
cukrem i solą ( gotowy)
Udko rozrąbać na mniejsze kawałki (
szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku.
Obrać, umyć i pokroić na kawałki
warzywa. Opiec na patelni .
Dodać do kurczaka. Dorzucić
ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w
płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli).
Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć
gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje
się do objętości ok. 2 szklanek.
Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa.
Bulion
przecedzić.
Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i drobno pokroić.
Kawałek
marchewki pokroić w drobne kawałki *.
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody
żelatynę.
Poukładać w foremkach mięso,
marchewkę, listki natki.
Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać
koncentrat buraczany do smaku i koloru ( musi być mocny koncentrat lub w
proszku żeby nie rozwodnić bulionu)
Podgrzać. Dodać namoczoną żelatynę ( jeśli dajemy
koncentrat w płynie to może trzeba dodać trochę żelatyny więcej). Dobrze
wymieszać .
Ostrożnie zalać miseczki z mięsem.
Zostawić by ostygły. Przestawić do
lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.
Podawać z porcją chrzanu i kawałkiem cytryny.
* resztę marchewki, selera i
pietruszkę dodać do sałatki
1 komentarz:
Trafiłem na tę witrynę przez Google, nie powiem niepospolita :)
Prześlij komentarz