Przeliczenie składników na tak małą
porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam
te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam na kilka posiłków (
mroziłam i podgrzewałam potem na parze). Teraz muszę się przestawić na
minimalne porcje . Kupiłam małą cienka cukinię -tak na oko akurat na 2 małe
porcje. Dopasowywałam proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem
bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości).
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 mała cukinia
3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
3 łyżki suchego kuskusu
1 mała cebula
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
Jarzynka lub podobna przyprawa ok.
1/2 łyżeczki
2 szklanki wody
3 g koncentratu pomidorowego 30 % (
ok. 2 czubate łyżeczki)
szczypta cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotować podstawowe składniki.
Cukinię umyć. Odciąć końcówki.
Podzielić na 4 kawałki. Każdy wydrążyć za pomocą małej łyżeczki tak by powstał
,, kubek". Wydrążony miąższ zostawić.
Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go
zakryła i odstawić na kilka minut by wchłonął cały płyn.
Cebulę bardzo drobno pokroić.
Wymieszać mielone, kuskus, połowę
cebuli. Doprawić maggi , pieprzem.
..Kubki" z cukinii napełnić z
lekką górką farszem.
Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać
wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą.
Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut.
Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki"
cukinii.
Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą,
cukrem, maggi. Zagotować.
Podawać cukinię w sosie. Można
dodatkowo podać ziemniaki z wody ale jak dla mnie jest to zbyteczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz