Delikatna roladka z piersi kurczaka ,
mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna
roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma.
I jeszcze jedno- wrzucając do sosu
pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki).
Czas:1 godzina
Składniki:
1 pierś z kurczaka ( pojedyncza )
10 dag mielonego drobiowego
1 mała cukinia
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka mąki
1 łyżeczka musztardy z całymi
ziarnami gorczycy
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 szklanki wody
Pierś z kurczaka rozklepać ( przez
folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i
rozkładam ( taki motylek) .
Posolić i popieprzyć.
Mielone wymieszać z łyżką oleju ,
łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem.
Wyłożyć na pierś.
Obrać cienką i małą cukinię.
Kawałek pasujący długością -położyć na
mięsie.
Zwinąć roladkę .
Posolić, posypać pieprzem, oprószyć
mąką i mieloną papryką. Skropić łyżka oleju tak by wetrzeć przyprawy w mięso.
Obwiązać nicią do mięs.
W garnku rozgrzać pozostały olej i
obsmażyć roladkę ze wszystkich stron na rumiano.
Dorzucić resztę pokrojonej w
plastry cukinii, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić 45 minut
na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki).
Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w
plastry.
Doprawić sos do smaku.
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree
.
3 komentarze:
Pozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)
czy jest metoda lepsza niż sznurki? np. metalowe szpilki? jak w roladkach?
Nie próbowałam nigdy przebijać roladek szpikulcami bo wydaje mi się , że soki wyciekną- ale pewnie można tak jak w zrazach
Prześlij komentarz