Podpowiadam jak zrobić dobry dodatek
do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty
sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki.
Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone
kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej
lub mniej. Tym razem było mniej. Dołożyłam to co było pod ręką , a co zawsze
mam w domu.
Podałam z makaronem penne.
Czas: 1 godzina
Składniki:
15 dag karkówki ( mogą być odkrojone
kawałki lub duży kotlet)
garść suszonych grzybów
2 cebule
1 pomidor
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren jałowca
gałązka świeżego jałowca
sól
pieprz mielony
3 szklanki wody
Suszone grzyby namoczyć
i ugotować w
szklance wody.
Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki.
Mięso pokroić w drobną kostkę.
Cebulę
obrać i usiekać drobno.
Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i
pokroić drobno.
Podgrzać w garnku olej i wrzucić na
niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas.
Dorzucić mięso i dalej
smażyć aż do zrumienienia.
Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody.
Włożyć pokrojone grzyby ,pomidora,
rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec. Wsypać
szczyptę soli i pieprzu.
Dusić przy uchylonej pokrywce
godzinę. Płyn powinien odparować tak by sos był gęsty.
Dodać masło. Wymieszać. Doprawić sos
do smaku pieprzem mielonym .
Podałam do makaronu penne posypując
usiekaną natka pietruszki.
* można przygotować większą ilość i
zamrozić w porcjach
2 komentarze:
http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/chcecie-konkurs.html
Cudny kolor :) uwielbiam takie sosy
Prześlij komentarz