Nowalijki wykorzystuję we wszelkiej
postaci .Uwielbiam niekonwencjonalne pomysły ( chłodnik czy botwinka z liści
rzodkiewki), chetneye z rabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w
cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście
nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak
, że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój.
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 duże jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
4 łyżki wody gazowanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 cytryny
4 łyżki mąki
szczypta otartej skórki cytrynowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej z pestek winogron do smażenia
Umyć rzodkiewki razem z listkami.
Odciąć rzodkiewki ( zostaną do zjedzenia na kanapki lub do innej potrawy).
Liście dokładnie przejrzeć i odrzucić za duże , zwiędłe, żółte. Pozostanie
połowa.
Przygotować ciasto z jajka, śmietany,
wody, soku z cytryny, skórki cytrynowej, mąki, soli, pieprzu. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej .
W cieście maczać listki( z obu stron)
i wrzucać je na olej.
Wrzucać tylko po
kilka bo szybko się rumienią i trzeba natychmiast je przewracać i potem
zdejmować z patelni.
Odkładać na papierowe kuchenne ręczniki by odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Podawać natychmiast z cytryną do
skropienia.
*
Można też podać do nich delikatny dip koperkowy do maczania ( z jogurtu z
koperkiem).
2 komentarze:
Też nie przyszłobyby mi do głowy tak listki rzodkiewki wykorzystać,a nawet nie wiedziałam że można je jeść..zawsze wyrzucam.
Pozdrowienia serdeczne i fajnie coś nowego się dowiedzieć:)
Liście rzodkiewki można też robić podobnie jak szpinak albo jak botwinkę albo dodawać do chłodników . Młode dodaje też do surówek .
Prześlij komentarz