Dietetyczna wersja pierogów z
serem na słodko .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
18-20 łyżeczek półtłustego sera
3 łyżeczki cukru
mus jabłkowy ( brzoskwiniowy
lub inny ) mało słodzony
skórka pomarańczowa kandyzowana
do dekoracji
cukier trzcinowy do dekoracji
-nastawić garnek z osoloną wodą
na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić
.Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać
ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się
gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20
części
-ser utrzeć z cukrem
-każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się
placuszek średnicy szklanki ( lub wałkować i wykrawać krążki szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę
farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka
tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2
minuty od wypłynięcia.
Podawać z musem owocowym ,
posypane skórką pomarańczową i cukrem trzcinowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz