sobota, 3 marca 2012

Gulasz wieprzowy z kolorowymi kulkami


Wszelkie odmiany gulaszu mają u nas wzięcie.






Czas : 1 godzina

Składniki :

1 kg wieprzowiny od szynki ( chudej )
2 łyżki smalcu
maggi
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 szklanka odsączonej kukurydzy konserwowej
1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
2 łyżki mąki
przyprawa do gulaszu ( ulubionej firmy )
4 szklanki wody

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe . Zalać 4 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Wsypać groszek i kukurydzę .  Doprawić gulasz  do smaku.


Podawać z kopytkami lub innymi kluskami  posypany pokrojoną natka pietruszki .




Brak komentarzy: