Wszelkie
odmiany gulaszu mają u nas wzięcie.
Składniki
:
1 kg wieprzowiny od szynki (
chudej )
2 łyżki smalcu
maggi
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
1 szklanka odsączonej kukurydzy
konserwowej
1 szklanka odsączonego groszku
konserwowego
2 łyżki mąki
przyprawa do gulaszu (
ulubionej firmy )
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę
.Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o
grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie,
liście laurowe . Zalać 4 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos
odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić
ją gulaszem .Dodać do rondla. Wsypać groszek i kukurydzę . Doprawić gulasz do smaku.
Podawać z kopytkami lub innymi
kluskami posypany pokrojoną natka
pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz