poniedziałek, 20 maja 2013

Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem


Lubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam.


Czas z gotowaniem: 2 godziny

Składniki:
1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
4-6 małych ziemniaczków
sól
maggi w płynie
1/2 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
4 szklanki wody

Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel.


W garnku ułożyć udko, dołożyć warzywa, zalać wodą. Wlać łyżeczkę maggi ( lub jeśli mamy świeży lubczyk to wrzucić kilka gałązek i dodać szczyptę soli. Zagotować.



Zmniejszyć gaz i gotować na małym trochę ponad godzinę tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości.
W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić.
Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę).


Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie.
Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach).


Marynatą posmarować mięso z kurczaka i ziemniaki. Zostawić na 15 minut.

Posmarować marynata ziemniaki.


Na patelni rozgrzać 2  łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno i drugie na rumiano.


Podałam z mizerią.

2 komentarze:

Unknown pisze...

pysznie wygląda:) nie jadłam jeszcze takiej wersji:)

Anonimowy pisze...

pysznosci-pozdrawiam serdecznie