Lubię gotowanego kurczaka z rosołu ,
ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem
gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie
jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by
ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam.
Czas z gotowaniem: 2 godziny
Składniki:
1 duże udko ( pół kg ) lub górne
części udek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
4-6 małych ziemniaczków
sól
maggi w płynie
1/2 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
4 szklanki wody
Obrane i umyte warzywa opiec na
patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się
zrumieniły tworząc naturalny karmel.
W garnku ułożyć udko, dołożyć
warzywa, zalać wodą. Wlać łyżeczkę maggi ( lub jeśli mamy świeży lubczyk to
wrzucić kilka gałązek i dodać szczyptę soli. Zagotować.
Zmniejszyć gaz i
gotować na małym trochę ponad godzinę tak by mięso było miękkie ale nie
odpadało od kości.
W tym czasie obrać , umyć, ugotować w
osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić.
Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć
na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim
inną zupę).
Udko przekroić w zgięciu na pół (
pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie.
Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju,
1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu(
oberwać igiełki z gałązki i lekko rozetrzeć w dłoniach).
Marynatą posmarować mięso z kurczaka
i ziemniaki. Zostawić na 15 minut.
Posmarować marynata ziemniaki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i masło. Wrzucić całą gałązkę
rozmarynu. Ułożyć mięso i ziemniaki. Obsmażyć jedno i drugie na rumiano.
Podałam z mizerią.
2 komentarze:
pysznie wygląda:) nie jadłam jeszcze takiej wersji:)
pysznosci-pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz