Nawet nie próbuję robić oryginalnego
spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony
ziołami w domu bardzo lubią - to robimy
często coś podobnego.
Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z
prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza.
Gotuję z reguły większą ilość ( jak
mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to
mrożę i z przyjemnością odgrzewam.
Czas: 2 godziny
Składniki:
1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg)
1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę
chudej)
3 średnie cebule
2 duże pomidory
15 dag koncentratu pomidorowego 30 %
( 1 1/2 małego słoiczka)
cukier do smaku
5 łyżek oleju z pestek winogron
suszone oregano do smaku
suszona bazylia do smaku
suszony czosnek do smaku
pieprz mielony do smaku
papryka mielona słodka do smaku
przyprawa do zup i sosów do smaku
5 dag ostrego sera żółtego ( używam
Parmezan lub Dziugas)
3 szklanki wody
Umyte mięso pokroić
i zmielić ( ja
rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju.
W garnku o grubym
dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni
i rozpadnie na drobne grudki.
Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i
pomidory. Dosypać po łyżce oregano i
bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru.
Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce
przez 1,5 godziny.
Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę
uzupełniać po odrobinie).
Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić
do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi.
Nastawić wodę na makaron. W osolonym
wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić.
Wrzucić do sosu. Wymieszać.
Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut.
Ser utrzeć na tarce.
Makaron wyłożyć na półmisek i posypać
serem.
* Czasem obkładam dodatkowo
upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami
bazylii.
1 komentarz:
fajny pomysł na spaghetti:)
Prześlij komentarz