Dotychczas wydawało mi się , że
rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że
użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w
zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z
dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło
.Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta
wiodąca posiłku.
Czas: 30 minut
Składniki:
filet z łososia ( na 2 porcje)- ja
miałam filetów ze skórą
młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę)
3 świeże gałązki rozmarynu
sporą gałązkę natki pietruszki
1/2 cytryny
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
szczypta cukru
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 pomidory (aromatyczne np. malinówki
)
mąka do oprószenia
Łososia jeśli był zamrożony
rozmrozić. Umyć . Osuszyć. Lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać
otartymi z 1 gałązki rozmarynu igiełkami. Zostawić na 15 minut.
Obrać ziemniaki. Umyć .
Ułożyć
ziemniaki w ActiFry . Skropić łyżką oleju , lekko posolić , posypać otartym z 1
gałązki rozmarynu igiełkami . Piec 20 minut.
W tym czasie osuszyć łososia papierowymi
ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku.
Łososia oprószyć mąka
i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić
( ziemniaki muszą być juz upieczone).
Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem.
i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić
( ziemniaki muszą być juz upieczone).
Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem.
Kiedy łosoś się piecze pokroić
pomidora w grube plastry.
Zdjąć z patelni rybę.
Podawać soląc rybę i ziemniaki.
Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem.
Dodatkowo podać cytrynę do ryby.
* Oczywiście ziemniaki można upiec w
piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15
minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania . Posypać rozmarynem. Skropić
olejem. Posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku jeszcze 20 minut aż ziemniaki
będą miękkie i rumiane.
Albo ugotowane ziemniaki ostudzić-
pokroić w grube plastry i usmażyć na rumiano z rozmarynem.
2 komentarze:
Dzisiaj robiłam łososia pod pierzynką chrzanową, a ziemniaki z rozmarynem i do tego szparagi zielone.
Swietny pomysł na łososia, na pewno jest bardzo aromatyczny, uwielbiam to pachnące zielsko.Pozdrawiam
Prześlij komentarz