Chyba nie ma osoby która nie gotowała
by rosołu. W zasadzie zawsze mam opory by nazywać wywar który gotuję z samego
kurczaka rosołem , ale ponieważ daję tego kurczaka i warzyw dużo w stosunku do
ilości wody to wywar jest mocny. Podaję rosół
chyba na dziesiątki sposobów. Sprawdziłam, że nie pokazałam jeszcze
takiego z faszerowanymi ogórkami.
Czas: 2 godziny
Składniki na rosół ( na dwa razy dla
2 osób):
1 udo z kurczaka - duże ok. 1/2 kg
3 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/2 pora
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4-6 ziaren czarnego pieprzu
gałązka lubczyku
maggi w płynie do smaku
sól do smaku
5 szklanek wody
Składniki faszerowanych ogórków ( na
2 osoby):
12 plastrów ogórka ( bez obierania)
6 łyżek zmielonego mięsa z gotowanego
kurczaka
3 płaskie łyżeczki kaszy manny
1 żółtko
1/2 małej ugotowanej marchewki
szczypta soli do smaku
szczypta pieprzu do smaku
Umyć mięso. Warzywa ( po za ogórkiem)
obrać i umyć- opiec na patelni by cukry w nich zawarte zmieniły się w karmel (
nadadzą smak rosołowi).
Ułożyć w garnku mięso , warzywa i przyprawy. Zalać wodą
.Wlać łyżeczkę maggi w płynie. Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i
gotować na małym ok. 1,5 godziny .
Wyjąć mięso i warzywa.
Wywar
przecedzić i doprawić do smaku solą i maggi.
Zmielić kawałek mięsa obranego od
kości ( bez skórki) -potrzeba 6 łyżek. Do mięsa dodać żółtko i kaszę mannę.
Lekko osolić i dodać szczyptę pieprzu.
Pokroić kawałek ugotowanej marchewki w drobną kostkę.
Przygotować ogórki. Umyć . Ukroić 12
plastrów o grubości 1-1,5 cm .
Delikatnie usunąć pestki ( ja obkrawałam małym
nożykiem pozostawiając brzegi).
Napełnić ogórki farszem. Ułożyć w
garnku do gotowania na parze i gotować 15 minut od chwili kiedy zacznie wrzeć
woda w dolnym garnku.
Można podać sam rosół z ogórkiem lub
z cienkim makaronem nitki. Ja podaję właśnie w ten sposób. Układam na talerzu porcję makaronu. Zalewam go
rosołem. A na tym układam ogórki. Posypuję natka i zmielonym pieprzem.
1 komentarz:
takiego rosołu jeszcze nie widziałam, bardzo fajny pomysł:)
Prześlij komentarz