Robiłam już w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował.
Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty .
Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto.
Czas: 30 minut + marynowanie
Składniki:
filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja
miałam filetów ze skórą
3 świeże gałązki rozmarynu
1/2 cytryny
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
mąka do oprószenia
3 duże cebule
4 ziemniaki
Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem
z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać
resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w
zamkniętym pojemniku w lodówce.
Ugotować ziemniaki w
,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić .
Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć .
Posypać mielonym pieprzem ( sporo).
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić
i usmażyć na rumiano.
Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie
ostygły.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z
masłem. Wrzucić rozmaryn i chwilę smażyć
by tłuszcz nabrał smaku.
Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od
strony bez skórki -potem przewrócić .
Wrzucić
ziemniaki obok ryby .
Podawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę.
Skropić sokiem z cytryny.
Dodatkowo podać do ryby cytrynę .
Proponuję do tego sezonowe warzywa na
surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody.
* wyjaśniam sprawę obkładania cebulą
- po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej
przeszedł rozmarynem .
1 komentarz:
pysznie wygląda, świetny pomysł:) teraz ja też mam ochotę na rybę:)
Prześlij komentarz