Sezon grillowy rozpoczęty. Muszę Wam
się do czegoś przyznać. Lubię siedzenie na powietrzu i pogaduchy ze znajomymi
czy Rodziną . Lubię dania z grilla. Nie znoszę za to czekać na to kiedy pierwsze danie w końcu się upiecze. Jeśli dobór menu zależy
choć trochę ode mnie staram się przygotować wiele małych ,, przegryzajek"
tzw. starterów by doczekać do głównych dań. Arbuz doskonale nadaje się do tego.
Składniki:
1/8 średniego arbuza
pomidorki cherry lub koktajlowe
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
szczypta soli
sok z cytryny do smaku
nasiona czarnuszki do dekoracji
listki mięty ( bazylii lub innej zieleniny
do dekoracji)
Z arbuza okroić skórę.
Miąższ pokroić w
miarę równomierną kostkę o boku ok. 1 cm.
Delikatnie usunąć z kostek arbuza pestki.
Pomidorki przekroić na pół ( połowę mniej
niż jest kostek arbuza.
Przygotować sos do polania mieszając miód
i sos sojowy . Doprawić do smaku solą i
sokiem z cytryny.
Pomidorki układać na kostkach arbuza
przecięciem do góry. Przymocować wykałaczkami.
Wstawić do lodówki by były zimne. Polewać
sosem bezpośrednio przed podaniem.
Przełożyć na patery na których będą
podawane i udekorować listkami zieleniny i nasionami czarnuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz