wtorek, 7 maja 2013

Starter z arbuza i pomidorków


Sezon grillowy rozpoczęty. Muszę Wam się do czegoś przyznać. Lubię siedzenie na powietrzu i pogaduchy ze znajomymi czy Rodziną . Lubię dania z grilla. Nie znoszę  za to czekać na to kiedy pierwsze danie  w końcu się upiecze. Jeśli dobór menu zależy choć trochę ode mnie staram się przygotować wiele małych ,, przegryzajek" tzw. starterów by doczekać do głównych dań. Arbuz doskonale nadaje się do tego.





Czas 15 minut

Składniki:

1/8 średniego arbuza

pomidorki cherry lub koktajlowe

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu płynnego

szczypta soli

sok z cytryny do smaku

nasiona czarnuszki do dekoracji

listki mięty ( bazylii lub innej zieleniny do dekoracji)



Z arbuza okroić skórę.



Miąższ pokroić w miarę równomierną kostkę o boku ok. 1 cm.
Delikatnie usunąć z kostek arbuza pestki.



Pomidorki przekroić na pół ( połowę mniej niż jest kostek arbuza.



Przygotować sos do polania mieszając miód i  sos sojowy . Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.



Pomidorki układać na kostkach arbuza przecięciem do góry. Przymocować wykałaczkami.



Wstawić do lodówki by były zimne. Polewać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Przełożyć na patery na których będą podawane i udekorować listkami zieleniny i nasionami czarnuszki.

Brak komentarzy: