Uważam , że lato to najlepsza pora na
racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto
lubi.
Podaję składniki na małą porcję .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki wiórek kokosowych
1/3 szklanki wody gazowanej
1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g
suszonych lub świeżych 2 dag )
2 duże nektarynki
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki letniej wody
Utrzeć drożdże
z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić na 15 minut.
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę ( w
zwykłym młynku do kawy).
Przygotować ciasto na racuszki
mieszając mąkę, mączkę kokosową, szczyptę soli, wodę, żółtka, cukier waniliowy, łyżkę oleju.
Odstawić na 15 minut.
Nektarynki przekroić na pół i usunąć
pestkę. Pokroić każdą połówkę na plasterki.
Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki
wody z miodem i sokiem z cytryny.
Włożyć plastry nektarynek i chwilę ogrzewać
by zmiękły i oblepiły się miodem.
Ubić pianę z białek
i wymieszać z ciastem.
Rozgrzać olej do smażenia racuchów.
Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać kładąc na każdym plasterki
nektarynki. Polać sosem z duszenia nektarynek.
Udekorować listkami mięty lub
tymianku.
1 komentarz:
świetny pomysł, na pewno są smaczne, właśnie mam na stanie kilka nektarynek:) już wiem co z nimi zrobię:)
Prześlij komentarz