sobota, 6 lipca 2013

Kotleciki pół-drobiowe


Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy wybór. Po prostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie zioła.





Czas: 30 minut


Składniki:


1 pojedyncza ( dość duża) pierś z kurczaka

1/2 małej bułki ( lub 4 plasterki cienkiej bagietki)

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki otrębów żytnich

1 jajko

1 cebula ( dałam czerwoną)

olej do smażenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka usiekanych drobno ,,igiełek" rozmarynu

1 łyżka usiekanych drobno listków tymianku

1 łyżka usiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka maggi w płynie

mąka do oprószenia


Namoczyć w mleku bułkę. Odcisnąć dobrze.



Mięso pokroić i zmielić w malakserze razem z bułką.



Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju.



Wymieszać składniki dodając do mięsa z bułką: otręby, usiekane zioła, przyprawy, cebulę, jajko.



Dokładnie wymieszać.



Uformować 4 kotleciki. Obtoczyć w mące.



Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.



Podawać z zestawem surówek  po 2 na porcję.

Brak komentarzy: