Czas : 45 minut
Składniki :
1/3 szklanki mąki
pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki otrębów żytnich
1 jajko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół ( koper, tymianek,
natka pietruszki)
Przygotować ciasto na knedel
(
tak jak na kopytka) tzn. ugnieść praską
ziemniaki i wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną , jajkiem , szczyptą soli i
otrębami.
Masę knedlową wyłożyć na płat
folii spożywczej .Zwinąć folię tak by otulała ciasto dokładnie ze wszystkich
stron.
Ułożyć knedel w garnku do
gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze
woda w dolnym garnku.
Zdjąć z gazu. Wyjąć z garnka i
poczekać chwilę. Odwinąć. Posmarować łyżka oleju.
Posypać ze wszystkich stron
usiekanymi ziołami.
Kroić nitką ( lub nożem
maczanym w zimnej wodzie) w grube
plastry i podawać do mięs w sosie.
2 komentarze:
fajny pomysł, bardzo ciekawe:)
Uwielbiam wszelkie ziemniaczane dania, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz