Z
filetami rybnymi to jest tak , że jak kupujemy dla większej ilości osób
to bez znaczenia jest czy jest ich 10 dag więcej czy mniej. Ale już na 2 osoby
to zaczyna stanowić problem. Bo taki większy filet z reguły na dwa razy jest za
mały , a na jeden obiad za dużo. Znalazłam na to sposób. Mam ładne -kształtne
porcje obiadowe i dodatkowy bonus :) czyli kolacje przy okazji.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 filet Miruny ze skórą
1 jajko
3 łyżki wody do panierki + 1/3
szklanki wody do ryby po grecku
3 łyżki mąki kokosowej *( lub zwykłej)
sól
pieprz mielony
papryka mielona
cukier
2 ósemki cytryny
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła
1 łyżka usiekanych listków tymianku
1/2 cebuli
1/2 marchewki
1/4 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1)--Przygotować warzywa do ,,
bonusu).Obrać - umyć. Cebulę pokroić w pół plasterki a resztę utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka).
2)--Wrzucić na 2 łyżki oleju w małym
garnuszku i mieszając smażyć aż zmiękną. Podlać pół szklanki wody i dusić 10
minut.
3)--Dodać koncentrat. Zagotować .
Doprawić do smaku( sól, pieprz, cukier).
4)-- Dusić kilka minut by smaki się
wymieszały.
5)-- Filet rozmrozić i osuszyć.
W czasie kiedy warzywa się duszą
z r filetu delikatnie
usunąć skórę.
6)--Odciąć brzeg filetu ( wyraźnie sie zaznacza tak jak ,,polędwiczka
od piersi kurczaka).
Wyrównać brzegi filetu odcinając
wszystkie sterczące kawałki. Podzielić na 2 symetryczne porcje. Odkrojone
kawałki wrzucić do miseczki.
7)--Posypać rybę ( i porcje i
kawałki) solą, pieprzem, mieloną papryką ze wszystkich stron i zostawić na 10
minut .
8)--Przygotować płynną panierkę z
jajka, 3 łyżek wody , mąki ,szczypty soli.
9)--Panierka musi być bardzo
dokładnie wymieszana i gładka.
10)--Osobno w małym garnuszku
rozgrzać masło .Dodać skórkę i sos z pół łyżeczki cytryny, połowę usiekanego
tymianku, szczyptę soli.
11)-- Rybę maczać w płynnej panierce .
12)--Na patelni rozgrzać olej. Najpierw
smażyć większe kawałki ( ok. 2 minuty z
każdej strony), a po przewróceniu dołożyć drobne kawałki i też usmażyć na
złoto.
13)--W czasie smażenia ryby podgrzać
sos warzywny i masło tymiankowe.
14)--Drobne kawałki ryby zdjąć z
patelni i włożyć do sosu warzywnego- wymieszać.
Przełożyć do pojemnika i
zostawić do ostygnięcia ( potem wstawić do lodówki na kilka godzin).
15)--Porcje miruny ułożyć na
talerzach i polać masłem tymiankowym. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.
Obok ułożyć kawałki cytryny by skropić rybę bezpośrednio przed jedzeniem.
Wiem , że to wygląda bardzo
pogmatwanie ale tak naprawdę to chodzi o to by przy jednym gotowaniu zrobić 2
dania i jeśli robi się to w takiej kolejności jak podałam.
A gotowa miruna po grecku na kolację
wygląda tak
3 komentarze:
muszę spróbować kiedyś tej rybki:)
Ja to chyba jestem jakaś dziwna, ale mi żal drogiego oleju z pestek winogron marnować do smażenia i to potrawy tak intensywnej w smaku, że wcale go potem nie czuć. Lepszy jest tani, neutralny w smaku olej rzepakowy, a po prawdzie - dużo zdrowszy, bo ma najlepszy skład tłuszczowy...
ciociosanka - ale olej z pestek winogron nie jest z tych najdroższych . Ja nie znoszę smaku oliwy z oliwek. Olej rzepakowy nawet ten tłoczony na zimno ma też specyficzny smak .Ten z pestek winogron i zamiennie ryżowy są neutralne - nie nadają potrawie swojego smaku i nie ,,pachną" w czasie smażenia. Do smażenia uzywam tylko tego z pestek winogron lub słonecznika . Do sałatek orzechowy, aromatyzowane grzybami , ziołami , itd.Nie używam oliwy z oliwek, rzepakowego i sezamowego bo akurat tych nie lubię i nic na to nie poradzę.
Prześlij komentarz