piątek, 9 sierpnia 2013

Miruna i puree z kalarepki w pomidorach


Najprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły.




Czas: 30 minut


Składniki:


2 porcje filetu z miruny

1 duża kalarepa

3 łyżki ugotowanego ryżu

2 duże pomidory

2 łyżki koperku

mąka

sól

pieprz mielony

1/2 cytryny

2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki masła

liście pora do wyłożenia garnka do gotowania na parze

zioła do dekoracji


Rybę umyć , osuszyć. Pociąć filet na porcje i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na chwilę.



Obrać kalarepkę


pokroić.



Zalać 2/3 szklanki wody , dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości. 

Odcedzić. Dodać łyżkę masła.



Utłuc na puree. Zasypać łyżeczką mąki i zasmażyć. Zmieszać z  koperkiem.



Wymieszać z ryżem.



Pomidory umyć , ściąć ,, czapeczki" i wydrążyć pestki.



Nastawić garnek do gotowania na parze na gazie tak by woda w dolnym garnku wrzała i garnek był przygotowany do gotowania( górny garnek wyłożyć liśćmi pora).



Napełnić pomidory puree z kalarepki  ( ja ,,dziurkuję" pomidorki patyczkiem do szaszłyków by nie popękały).



Filet z miruny osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym .



Posolić, posypać mielonym pieprzem. Oprószyć mąką .



Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ryby i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.



 W czasie gdy ryba się smaży włożyć do garnka do gotowania na parze pomidory i gotować ok. 5 minut.


Podawać rybę skropioną sokiem z cytryny z pomidorem wypełnionym puree z kalarepki udekorowaną listkami ziół.

1 komentarz:

SMAKOWE KUBKI pisze...

Najprostsza ryba,ale podana po królewsku!
Niezwykle apetycznie i smacznie.