Najprostsza forma ryby- skropiona
sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z
olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych
pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 porcje filetu z miruny
1 duża kalarepa
3 łyżki ugotowanego ryżu
2 duże pomidory
2 łyżki koperku
mąka
sól
pieprz mielony
1/2 cytryny
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki masła
liście pora do wyłożenia garnka do
gotowania na parze
zioła do dekoracji
Rybę umyć , osuszyć. Pociąć filet na
porcje i skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na chwilę.
Obrać kalarepkę
pokroić.
Zalać 2/3
szklanki wody , dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości.
Odcedzić. Dodać łyżkę masła.
Utłuc na
puree. Zasypać łyżeczką mąki i zasmażyć. Zmieszać z koperkiem.
Wymieszać z ryżem.
Pomidory umyć , ściąć ,,
czapeczki" i wydrążyć pestki.
Nastawić garnek do gotowania na parze
na gazie tak by woda w dolnym garnku wrzała i garnek był przygotowany do
gotowania( górny garnek wyłożyć liśćmi pora).
Napełnić pomidory puree z
kalarepki ( ja ,,dziurkuję"
pomidorki patyczkiem do szaszłyków by nie popękały).
Filet z miruny osuszyć papierowym
ręcznikiem kuchennym .
Posolić, posypać mielonym pieprzem.
Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Na gorący
kłaść porcje ryby i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia
dodać masło.
W czasie gdy ryba się smaży włożyć do garnka
do gotowania na parze pomidory i gotować ok. 5 minut.
Podawać rybę skropioną sokiem z
cytryny z pomidorem wypełnionym puree z kalarepki udekorowaną listkami ziół.
1 komentarz:
Najprostsza ryba,ale podana po królewsku!
Niezwykle apetycznie i smacznie.
Prześlij komentarz