Bardzo lubię ryby w połączeniu z
owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i
jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym dresingiem.
Można podać z chrupiącą bagietką. Podaję proporcje na 1 osobę.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 porcja filetu pstrąga ze skórą
1 nektarynka
1/8 cytryny
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
szczypta cukru
4 łyżki oleju z pestek winogron
garść mieszanki kolorowych sałat
2 łyżki listków tymianku
1 łyżka mąki
Filet pstrąga skropić sokiem z
cytryny i odłożyć na 10 minut.
Osuszyć papierowym ręcznikiem
kuchennym.
Posolić i posypać mielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Smażyć filet na rumiano najpierw od strony bez skóry- potem przewrócić i
dosmażyć .
Umyta nektarynkę przekroić na
pół - usunąć pestkę i połowę pokroić w cienkie plasterki.
Drugą połówkę wycisnąć na smażąca się
rybę w ostatnim momencie tak by sok natychmiast się karmelizował na rybie.
Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać 2
łyżki oleju z sokiem z cytryny , szczyptą cukru, soli i pieprzu- dołożyć otarte
listki tymianku.
Podawać układając filet na warstwie
sałaty z kawałkami nektarynki obok.
1 komentarz:
ciekawe połączenie - chętnie wypróbuje ;-)
pozdrawiam!
Prześlij komentarz