piątek, 2 sierpnia 2013

Pstrąg z nektarynkową nutą


Bardzo lubię ryby w połączeniu z owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym dresingiem. Można podać z chrupiącą bagietką. Podaję proporcje na 1 osobę.



Czas: 30 minut

Składniki:

1 porcja filetu pstrąga ze skórą
1 nektarynka
1/8 cytryny
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
szczypta cukru
4 łyżki oleju z pestek winogron
garść mieszanki kolorowych sałat
2 łyżki listków tymianku
1 łyżka mąki

Filet pstrąga skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 10 minut.


Osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.


Posolić i posypać mielonym pieprzem. Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć filet na rumiano najpierw od strony bez skóry- potem przewrócić i dosmażyć .


Umyta nektarynkę przekroić na pół  - usunąć pestkę i połowę  pokroić w cienkie plasterki.


Drugą połówkę wycisnąć na smażąca się rybę w ostatnim momencie tak by sok natychmiast się karmelizował na rybie.
Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać 2 łyżki oleju z sokiem z cytryny , szczyptą cukru, soli i pieprzu- dołożyć otarte listki tymianku.



Podawać układając filet na warstwie sałaty z kawałkami nektarynki obok.

1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawe połączenie - chętnie wypróbuje ;-)

pozdrawiam!