Od
dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców
nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami,
jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z
puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej.
Czas:
30 minut
Składniki:
30
dag wątróbek drobiowych
10
dag ryżu
2
saszetki herbaty brzoskwiniowej (Dilmah)
1
saszetka herbaty czarnej (Lipton)
2
szklanki wody
sól
pieprz
czarny mielony
papryka
słodka mielona
2
łyżki masła
olej
z pestek winogron
mąka
do oprószenia
6
połówek brzoskwiń z syropu
natka
pietruszki do dekoracji
czarny
sezam do dekoracji
Zaparzyć
w pół szklanki wrzącej wody herbaty na mocny napar, Odcedzić.
W
garnku o grubym dnie rozpuścić i rozgrzać masło i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i
smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka staną się szkliste.
Zalać
1,5 szklanki wody. Osolić 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 20 minut , aż ryż
wchłonie całą wodą i będzie miękki.
W
czasie kiedy ryż się gotuje umyć i odsączyć z wody wątróbki.
Posolić,
posypać pieprzem i papryką.
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć
mąką - strzepując jej nadmiar.
Na
patelni rozgrzać olej. Układać wątróbki i smażyć na rumiano ( ostrożnie bo
pryskają) - najlepiej pod przykryciem.
Gdy
są już dobre podlewać po 2-3 łyżki naparu herbacianego i ogrzewać aż odparuje.
Podlać resztę i znów odparować. Wlać resztę - zagotować.
Usiekać
natkę pietruszki .
Połówki
brzoskwiń odsączone z syropu napełniać ryżem , posypać natka i sezamem.
Podawać
wątróbkę w towarzystwie wypełnionych ryżem brzoskwiń .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz