Bardzo prosty sposób na aromatycznego
dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny
był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany.
Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku.
Czas: 30 minut
Składniki:
2 filety z dorsza ( ze skórą)
1 jajko
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1/2 cytryny
2 szczypty soli
3 szczypty pieprzu cytrynowego
2 szczypty vegety ( jarzynki )
olej z pestek winogron do smażenia
Dorsza skropić sokiem z cytryny (
odkroić od niej 2 cienkie plasterki do podania z gotową rybą).
Posypać solą,
pieprzem i vegetą. Zostawić na 10 minut.
Osuszyć dokładnie papierowymi
ręcznikami kuchennymi.
Rybę oprószyć dokładnie mąką.
Roztrzepać na talerzu jajko i maczać w nim omączonego
dorsza.
Bułkę tartą ( ok. 3/4 szklanki) wymieszać z otartą skórką cytrynową i szczyptą
pieprzu cytrynowego.
Panierować dorsza.
Na patelni rozgrzać olej - na gorący
kłaść filety z dorsza i smażyć na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz