czwartek, 5 września 2013

Jajka sadzone na wodzie i okraszone puree


,,Wywrócona "wersja jajka sadzonego na boczku. Z reguły smażyłam najpierw boczek ( lub inna wędzonkę ) a na nim jajko sadzone. Do tego podawałam ziemniaki puree i jakąś surówkę. Ale tak mi się spodobało smażenie jajek po podlaniu ich wodą ( są delikatne , nie przywierają i nie są wysuszone) , że boczek dodałam do puree ziemniaczanego.

W zasadzie to , żaden wielki przepis - bardziej propozycja na specyficzny sposób smażenia jajek sadzonych i robienia puree ziemniaczanego z okrasą w środku.




Czas: 40 minut


Składniki:


4 średnie ziemniaki

2 jajka

5 dag wędzonego -gotowanego boczku

szczypiorek ( po pokrojeniu ok. 3 łyżek)

1/2 łyżeczki soli

kiełki rzodkiewki do dekoracji



Obrać i umyć ziemniaki. Zalać wodą . Osolić i ugotować do miękkości.



Boczek pokroić drobno .



Usmażyć  na patelni na rumiano wytapiając tłuszczyk.



Odcedzić ziemniaki .



Utłuc ziemniaki  na puree i wymieszać z boczkiem, tłuszczykiem z boczku (  ok. 3 łyżek)   i szczypiorkiem.



Na małą patelnię wlać kilka łyżek wody. Wsypać szczyptę soli. Delikatnie wbić jajko i ogrzewać na bardzo małym gazie aż białko się zetnie. Tak samo zrobić z drugim jajkiem *.



Podawać formując z puree  krążek .Na nim ułożyć sadzone jajko. Dekorować kiełkami rzodkiewki.


* Najlepiej by było smażyć je jednocześnie  na 2 patelniach - jak nie to pierwsze zsunąć z patelni łopatką do mięs na ogrzany talerz i przykryć by nie ostygło. Są też specjalne obręcze do smażenia w nich jajek -są wtedy równomiernie okrągłe  i można smażyć ich więcej na jednej patelni.


** Osobno podałam mizerię z utartych na  tarce jarzynowej ( grube oczka) obranych ogórków ( ze śmietaną, sokiem z cytryny, solą, cukrem i mielonym pieprzem).

1 komentarz:

Unknown pisze...

wyglądają świetnie:)