Spodobała mi się jego prostota .No i
nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym , by mu się bliżej przyjrzeć i wypróbować był fakt
, że czego jak czego ale dorsza to można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w
doniczce , a pomidory bez skórki w
puszce stoją zawsze w spiżarni.
W trakcie gotowania przepis lekko
zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę ,
pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało.
Czas :30 minut
Składniki:
4 małe porcje filetu z dorsza
szalotki ( zależnie od wielkości od
3-5 szt. -chodzi o to by po pokrojeniu był ich 1/2 szk. )
1 puszka pomidorów bez skórki w soku
pomidorowym ( 400 g )
2 łyżki pokrojonych drobno miękkich suszonych pomidorów (z oleju )
1/8 cytryny
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
mielona papryka słodka do smaku
2 łyżki świeżych listków tymianku + 1
gałązka do wstępnego aromatyzowania sosu
cukier brązowy do smaku
maggi w płynie do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
Umyte i osuszone kawałki filetu z
dorsza skropić sokiem z cytryny.
Szalotki obrać i pokroić drobno.
Na zakrywanej patelni rozgrzać olej i
smażyć szalotki do lekkiego zrumienienia.
Pokroić drobno suszone pomidory.
Dodać pomidory razem z sokiem ,
suszone pomidory i gałązkę tymianku .
Zamieszać i dusić 10- 20 minut( zależy jak miękkie są pomidory ) rozgniatając w
trakcie duszenia pomidory na kawałki .
Doprawić sos do smaku maggi i
przyprawami wg potrzeby ( sól, cukier, pieprz , papryka) *.
Dorsza posolić lekko i ułożyć na
sosie. Całość posypać listkami tymianku ( połową - reszta zostaje do dekoracji
).
Przykryć i dusić na małym gazie jeszcze 10 minut.
Podawać wg upodobania z ryżem,
ziemniakami lub bagietką.
* Sos powinien być słodko-kwaśny z
wyraźną nutą tymianku. Poziom kwaśności ( pomidory) i słodyczy ( pomidory i
cukier ) zależy od naszego gustu. Zamiast maggi można użyć do doprawienia sosu
sojowego lub innej przyprawy do potraw wg upodobania.
1 komentarz:
pyszny pomysł na dorsza:)
Prześlij komentarz