Czas : 2 godziny
Składniki :
1 główka białej kapusty
* , **
1/2 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
25 dag mięsa tatarowego ( wołowina)
2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 20 dag
suchego )
3 cebule (
pokrojone drobno )
2 czerwone papryki ( średnie lub 1 bardzo duża )
1 pęczek natki pietruszki ( mały lub 1/2 dużego)
2 jajka
5 łyżek otrębów pszennych
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
majeranek do smaku
1 koncentrat pomidorowy ( słoiczek 18 dag )
szczypta cukru
papryka mielona do smaku
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 litry wody
Ugotować na pół twardo ryż ( 15 minut )- odcedzić .
Cebulę usmażyć
na oleju na złoto ( drobno pokrojoną ).
Umyć , osuszyć i pokroić natkę pietruszki.
Do miski włożyć : mięso, ryż , cebulę, natkę, paprykę .Wbić
jajka i dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku solą , pieprzem, maggi, maggi w płynie.
Dosypać otręby -wymieszać i zostawić by farsz zgęstniał ( otręby wchłoną
nadmiar wilgoci).
Włożyć do dużego garnka kapustę
i zalać wodą . Doprowadzić wodę do
wrzenia. Gotować 5 minut.
Wyjąć kapustę i ostrożnie zdąć
wierzchnie sparzone największe liście .
Kapustę włożyć ponownie do
garnka. Trzymać we wrzącej wodzie kilka minut.
Znów wyjąć kapustę i zdjąć
wierzchnie liście.
I tak sparzyć potrzebną ilość
liści ( resztę kapusty uszatkować jak na
bigos i po ostudzeniu zamrozić)**.
Wodę z parzenia gołąbków
zachować.
Zawijać gołąbki kładąc na
środek każdego liścia porcję farszu (
jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) .
Składać liść zawijając
brzegi do środka, a potem rolując jak
krokiet.
Ułożyć na dno garnka kilka liści kapusty .
Wyjąć gołąbki z garnka .
Do wywaru z gotowania dodać koncentrat i wymieszać . Zagotować. Doprawić sos do smaku papryką mieloną, cukrem, maggi ***.
Gołąbki ułożyć w sosie i dusić na małym gazie kilka minut.
Do wywaru z gotowania dodać koncentrat i wymieszać . Zagotować. Doprawić sos do smaku papryką mieloną, cukrem, maggi ***.
Gołąbki ułożyć w sosie i dusić na małym gazie kilka minut.
* Z tej porcji powinno wyjść ok. 25- 30
sztuk gołąbków ( mnie wyszło 28 sztuk)
** Z reszty
kapusty zrobić bigos, kapuśniak lub jarzynkę ( mnie zeszły wszystkie
liście - drobnymi ze środka wykładałam dno garnka).
*** Sos można zabielić śmietanką i zagęścić mąką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz