Od lat eksperymentuję z tym
pochodzącym z kuchni bułgarskiej daniem. Pierwszy raz jadłam giuwecz w latach
60-tych kiedy zrobił je mój Tata. Nie mam pojęcia jak trafił na przepis .W
każdym razie ugotował prawie zgodny z oryginałem.
Ja od lat robię ,, lżejsze"
wersje . W zasadzie robię coś pomiędzy leczo a giuweczem. Dużo różnych
jesiennych warzyw i mało mięsa ( lub
wcale a zamiennie chuda kiełbasa ).
Moim zdaniem jest pyszny .
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula ( lub 2 średnie)
1 średni ogórek gruntowy ( lub
kawałek cukinii)
2 średnie marchewki
1/2 pietruszki
plaster selera
2
duże pomidory
3 średnie ziemniaki
1 słodki ziemniak ( patat - nie
koniecznie , po prostu miałam - zamiennie można dać kawałek dyni)-mały (
wielkość nie większa niż ziemniaki razem )
1/2 pęczka natki pietruszki
2 kiełbasy śląskie
5 dag wędzonego boczku
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
maggi w płynie
2 szklanki wody
Umyć , obrać i pokroić warzywa,
ziemniaki i patat
( z
papryki usunąć gniazda nasienne)
(
oprócz pomidorów)
.
Odłożyć wszystko przygotowane ( można
skropić wodą i zabezpieczyć folia spożywczą).
Z ogórków usunąć pestki i pokroić ogórki .
Pokrojone pomidory ułożyć w osobnej miseczce.
Obrać i pokroić drobno cebulę.
Zeszklić na oleju.
Dorzucić pokrojony drobno boczek i
wytapiać na skwarki smażąc razem z cebulą aż ta zrobi się złota, a skwarki
rumiane.
Kiełbasę pokroić w pół plasterki .
Dodać do cebuli i boczku. Obsmażyć mieszając.
Dorzucić pokrojone warzywa ( prócz
pomidorów).Chwilę ogrzewać by lekko zmiękły ( mieszając).
Podlać wodą. Posolić i posypać szczyptą
pieprzu .Dusić ok. 40 minut.
Dorzucić pokrojone pomidory i
koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dalej dusić 20 minut.
Doprawić do smaku ( solą, pieprzem,
maggi, papryką mieloną i szczyptą cukru ).
3 komentarze:
A ryż?
Ryż ? A czemu miał by tu być ryż ? są ziemniaki, warzywa - po co ryż ?
Chyba , że masz na myśli odmianę giuweczu zwaną Tracki giuwecz - tam to jest taki gulasz z warzywami zasypany pod koniec gotowania ryżem .Nie robiłam takiego- nie pasuje mi ryż w tym zestawie. Wolę z ziemniakami.
Możliwe, jadłam giuwecz z ryżem w Bułgarii.
Prześlij komentarz