Gęsta -syta zupa kalafiorowa.
Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior
nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora
robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z
kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako
jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię
różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi
warzywami).
Dziś zrobiłam gęstą zupę z
samego kalafiora ( było go sporo) podając ja z makaronem zrobionym z omletu na
samych jajkach.
Czas : 45 minut
Składniki :
1/4 dużego kalafiora
2,5 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
sól
szczypta cukru
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz biały do smaku ( mielony)
2 łyżki mąki
2 jajka
kilka kropli oleju do natłuszczenia patelni
natka pietruszki ( kilka gałązek- po pokrojeniu ok. 4
łyżek)
Oczyszczony i podzielony na
różyczki kalafior zalać lekko osoloną i ocukrzoną wodą i gotować 30 minut( od
zagotowania - ma być rozpadający )
Odcedzić kalafior pozostawiając
wywar.
Odcedzony kalafior rozdrobnić.
Rozpuścić w garnku masło ,
wsypać mąkę , wymieszać .
Rozprowadzić śmietanką i wywarem
z gotowania kalafiora. Zagotować. Doprawić
do smaku solą, pieprzem i utarta gałką muszkatołową.
Dołożyć do zupy rozdrobniony
kalafior.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać dokładnie
widelcem.
Patelnię do omletów i
naleśników natłuścić olejem i mocno rozgrzać. Wlać masę jajeczną i zrobić
omlet.
Zsunąć omlet na deskę do
krojenia i pokroić w paski ( jak makaron krajanka).
Usiekać natkę pietruszki.
Podawać układając na
wierzchu ( nalanej do naczynia w którym
podajemy ) zupy porcję makaronu z omletu i posypując natką pietruszki.
1 komentarz:
wygląda pysznie:)
Prześlij komentarz