Lubię drób w połączeniu z owocami. A
już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i
drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna z tymi robionymi w tamtym
rejonie świata - bardziej coś w tym klimacie.
Czas: 1 godzina
Składniki:
4 pałeczki z kurczaka ( dolne części
udek)
10 suszonych moreli
3 łyżeczki kandyzowanej skórki
pomarańczowej
3 szalotki
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka brązowego cukru nie
rafinowanego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 goździki
sól
maggi w płynie
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka curry
2 szklanki wody
3/4 szklanki kuskusu
1/2 szklanki usiekanej natki
pietruszki
Wymieszać 2 łyżki oleju z mieloną
papryką, curry, vegetą , szczyptą soli , cukrem i natrzeć dokładnie udka.
Odstawić w chłodne miejsce ( najlepiej na noc).
Rozgrzać resztę oleju w garnku o
grubym nie i obsmażyć na rumiano pałeczki kurczaka.
W czasie kiedy kurczak się smaży
pokroić w piórka szalotki , wrzucić do rumianego z obu stron
kurczaka szalotki i zeszklić je.
Pokroić morele w paski.
Dołożyć pokrojone morele ,
kandyzowana skórkę pomarańczową ( pokrojoną w drobną kostkę), goździki .Zalać
wodą.
Dusić aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć pałeczki i zawinąć w folię
aluminiową by nie wystygły.
Wyłowić goździki. Doprawić sos do
smaku.
Wsypać do sosu kuskus i wymieszać.
Przykryć i zostawić aż wchłonie cały sos.
Przemieszać kuskus widelcem by rozdzielił
się na sypkie ziarenka dodając jednocześnie natkę pietruszki.
Podawać kuskus i pałeczkę ( lub 2 ) z kurczaka +
surówkę ( najlepiej jakąś wersję sałaty z owocowym dresingiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz