poniedziałek, 16 września 2013

Roladki schabowe z farszem pikantnym


Trochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest  o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony .




Czas : 1 godzina

Składniki :

2 duże kotlety schabowe
1 duża cebula
2 korniszony
2 suszone grzyby- namoczone
miąższ z kromki razowego chleba
2 plasterki wędzonki
2 płaskie łyżeczki musztardy
sól
pieprz mielony
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki + odrobina do zagęszczenia sosu.
1 ½ szklanki wody
½ kostki mięsnej ( np. Winiary)
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe

Schab roztłuc tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty. Pokroić bardzo drobno cebulę , grzyby i wędzonkę .Zmieszać dodając łyżkę oleju , sól i pieprz do smaku .Kotlety posmarować resztą oleju i sosem sojowym .Posolić i popieprzyć . Rozłożyć farsz . Zwinąć roladki  i związać nitkami . Obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim roladki .Przełożyć do małego rondelka .Na patelnie wlać wodę i zagotować , zalać roladki. Dołożyć ziele angielskie i liść laurowy, kostkę mięsną . Dusić na małym gazie 30 minut .Wyjąć roladki na deseczkę i usunąć nitki . Sos doprawić do smaku . Wlać śmietankę – zagęścić sos odrobiną mąki jeśli trzeba .

Podawać z kaszą gryczaną na sypko.

3 komentarze:

ladylaura. pisze...

Bardzo pyszne roladki,pozdrawiam.

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:>) wyglądają smacznie:)

wiosenka27 pisze...

Dostałam ślinotoku:)