Okazało się, że przegapiłam wstawienie tego przepisu na blog ( spisywałam przepis i robiłam zdjęcia) chyba jeszcze przed powstaniem bloga). Szkoda mi go pominąć.
A jako, że dziś byłam zalatana i obiad był ,, zapasowy" ( tzn. gołąbki , które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten.
Aromatyczne
- o zdecydowanym grzybowym smaku .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
4
grube kotlety z szerokiego schabu
4
paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość
kotleta po rozklepaniu )
4
paski skórki z razowca
1
średni ogórek kiszony
garść
suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy )
4
płaskie łyżeczki ostrej musztardy
sól
pieprz
mielony
papryka
mielona słodka
majeranek
1
cebula biała
1
cebula czerwona
1
cebula cukrowa
sos
sojowy grzybowy
sos
Teriyaki
4
łyżeczki oleju
2
łyżki masła
2
łyżki smalcu
2
szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa )
3
szklanki wody
Mięso
rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien
) na szerokie płaty.
Posmarować olejem i zostawić na 15 minut.
Każdy płat
posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą .
Układać na
środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli,
skórki od chleba , grzybek suszony .
Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę .
Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem
.Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym .
Na
patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od
smażenia .
Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z
mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody.
Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,,
piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.
Dusić
z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował
i był gęsty ).
Wyjąć
zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do
smaku użytymi przyprawami .
Podawać
z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków .
Oczywiście
można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka
rodzajów to sos jest smaczniejszy.
To
samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej
przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię .
Można
do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić
odrobina mąki - jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz