Robiłam już krem z czerwonych
buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania
ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak
skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki
i podać je w zupie.
Proporcje na 3 małe porcje
zupy.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 skrzydełka z kurczaka
1 górne udko z kurczaka
2,5 dag suszonych buraków *
1 marchewka czerwona
1/4 pietruszki
kawałek selera ( taki jak
kawałek pietruszki)
kawałek pora
1 szalotka
1 ziemniak – średniej wielkości
1 puszka fasoli białej w sosie pomidorowym
( 400 g)
½ szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
3 szklanki wody
2 łyżki tymianku
2 łyżeczki otrąb pszennych
1/2 szklanki mąki na pierogi +
do podsypywania
1/4 szklanki wrzątku ( do
pierogów)
sól
szczypta pieprzu
szczypta vegety ( Jarzynki,
Kucharka)
maggi w płynie
sok z cytryny do smaku
2 łyżki oleju
Umyte i pokroić warzywa. Umyć
skrzydełka i udko. Ułożyć w garnku.
Zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie
i szczyptę vegety. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie godzinę .
Z wywaru wyjąć mięso ** .Odłożyć
górne udko na potem , a ze skrzydełek obrać mięso odrzucając kości , skórki i
chrząstki.
Zmielić ( w Rozdrabniaczu ).Dodać otręby i tymianek ( połowę ).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do wywaru dodać suszone
buraczki i gotować 30 minut.
W czasie gotowania wywaru z
buraczkami nastawić osoloną wodę na pierogi ( z olejem).
Mąkę zaparzyć wrzącą wodą-
posolić szczyptą soli.
Wyrobić elastyczne ciasto-
zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło.
Rozwałkować i wycinać
kieliszkiem do jajek małe krążki.
Nadziewać farszem .
Zlepiać
pierożki ( wyszło mi 21 pierożków)
Wrzucać na wrzącą wodę i
gotować pół minuty od wypłynięcia.
Wyłowić łyżką cedzakową.
Wyłowić liść laurowy, ziele
angielskie, por, szalotkę.
Gorącą zupę zmiksować w
malakserze razem ze śmietaną . Doprawić do smaku pieprzem , maggi , sokiem z
cytryny.
Fasolkę dodać do zmiksowanej
zupy ( odłożyć 3 łyżki fasoli bez sosu do dekoracji).
Podawać krem buraczany z
ułożoną na nim fasolką i pierożkami .
Posypać po wierzchu odrobiną
otartych świeżych listków tymianku.
* Suszone buraczki wykorzystuję
jako dodatek do barszczu ze świeżych buraków lub na takie kremy ( same są moim
zdaniem za mało intensywne w smaku).Pojawiły mi się w domu zupełnie niespodzianie ( były w zestawie produktów Nagrody za punkty na Gotujmy.pl ) i tak już jest , ze je wykorzystuję.
** Udko odkładam bo było by za
dużo farszu do pierożków , chyba , że chcę zrobić na zapas . Wtedy robię więcej
ciasta i przerabiam na farsz całe mięso z zupy.
1 komentarz:
świetny pomysł:) na pewno wykorzystam:)
Prześlij komentarz