Wieprzowina, drób, ryba w sosie
słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę
przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to
biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na
skróty).
Czas: 30 minut
Składniki:
1 porcja filetu z miruny (
kawałek ok.10 dag)
1 jajko ( trafiło mi się z
podwójnym żółtkiem)
2 łyżeczki mleczka kokosowego wproszku ( jak nie ma to dodatkowo mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do
pieczenia
sól
pieprz mielony
papryka mielona
sok z cytryny do smaku
1/8 żółtej papryki
1/2 cebuli
1 duży pomidor
1 saszetka Instant Miso Soup ( lub
zamiennie odrobina Jarzynki , vegety itp. do smaku)
1 łyżeczka chińskiego (
japońskiego) sosu śliwkowego lub 1/3 łyżeczki powideł śliwkowych
cukier do smaku
3 łyżki pikantnego ketchupu (
albo oryginalny sos słodko-kwaśny chilli)
olej do smażenia
1/4 szklanki usiekanej natki
pietruszki
szczypiorek do posypania
1 szklanka wody
2 garści cienkiego makarony
ryżowego ( nitki )
Umytą i osuszoną rybę pokroić w
paski i posypać solą, pieprzem i papryką.
Usiekać cebulę, paprykę i
pomidora.
Rozgrzać 2 łyżki oleju w
garnuszku o grubym dnie i zeszklić cebulę. Dodać paprykę i pomidora.
Smażyć kilka minut by zmiękły.
Zalać wodą. Dodać Instant Miso Sopu lub łyżeczkę przyprawy ( Jarzynka ,vegeta, itp) Dusić 20 minut. W połowie gotowania doprawić sosem
sojowym, cukrem, ketchupem, sosem śliwkowym, pieprzem, sokiem z cytryny.
Dosypać połowę natki pietruszki.
Kiedy sos się dusi roztrzepać
jajko z mleczkiem kokosowym i mąką ziemniaczaną.
Rozgrzać olej do głębokiego
smażenia.
Paski miruny moczyć w jajku z
mąka i wrzucać na wrzący olej.
Smażyć do zarumienienia
przewracając na drugą stronę.
Zdjąć łyżką cedzakową na
ręcznik kuchenny.
Włożyć rybę w sos. Wyłączyć gaz
i zostawić pod przykryciem kilka minut.
Makaron ułożyć w misce , lekko
osolić i zalać wrzątkiem. Przykryć na 3 minuty. Odcedzić.
Na półmisku układać porcję
makaronu a na nim rybę z sosem- posypać natką .
* Oryginalnie lepiej by było
użyć kolendry zamiast natki pietruszki.
** Można do sosu dołożyć
pokrojonego w drobną kostkę ananasa z puszki a syropu od ananasa użyć do doprawienia
sosu zamiast cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz