Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów.
Dziś miałam urwnie głowy od rana - obiad z wczorajszych ,, resztek" ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem - syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).
Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda :)
Taki prościutki sos .Szybki
.Zupełnie nie włoski.
Czas : 45 minut
Składniki :
spaghetti ( na 4 porcje )
0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowina mieszana z
drobiem )
przecier pomidorowy ( ok. 5 dag )
3 łyżki oleju ( jak kto lubi to
oliwy )
sól
pieprz mielony
papryka mielona
½ łyżeczki miodu
oregano
tymianek
bazylia
2 ząbki czosnku
1 kostka mięsna Knorra (
,,Kostka do mięs ze słodką papryką" - lub inna mięsna )
przyprawa ,, Suszone pomidory z
bazylią i czosnkiem " ( Kamis )
1 szklanka słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego
drobnego szczypiorku
Na głębokiej rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone
na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki .Przełożyć
do garnka ,wlać wodę , dodać kostkę mięsną
i gotować ok. 30 minut. Dodać
przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą
,,Suszone pomidory " i ziołami do smaku . Dodać śmietankę . Dusić jeszcze
10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi
ugotować w osolonym wrzątku al dente
makaron .Odcedzić .
Wrzucić makaron do sosu ,
wymieszać i poczekać by wchłonął
częściowo sos .
Posypać usiekanym szczypiorkiem
( drobnym )
Prawdziwy sos mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo-
bardzo długo , nawet 2- 4 godzin - to jest taki sos na skróty .
Jeszcze jeśli chodzi o dodatek
miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych
ziołami doskonale uwypukla ich smak .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz