Pomysł podpatrzyłam przeglądając
przepisy kuchni niemieckiej .W oryginale nazywało się to
Maultaschen
i pochodzi
chyba z kuchni Szwabii .Ponieważ opieram się tylko na zdjęciu ( opis był w
stylu szwabski knedel w rosole) - moja wersja nie musi odpowiadać dokładnie
oryginałowi. Zrobiłam tak jak mi podpowiadała wyobraźnia.
Czas: 2 godziny
Składniki:
Rosół:
1 duże górne udko z kurczaka
25 dag korpusu ( z szyjką ) po
rozbieraniu kurczaka *
1 cebula
1/3 kawałka pora
1 pietruszka
2 marchewki ( średnie)
1 korzonek suszonego grzybka
2 gałązki natki pietruszki
1 nieduża gałązka lubczyku ( może być
mrożony )
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki soli
maggi w płynie do smaku
natka pietruszki do posypania
1 litr wody
Mega pierogi:
1/2 szklanki mąki + do podsypywania
1/4 szklanki wrzątku
szczypta soli
4 łyżki zmielonego mięsa gotowanego
kurczaka
1 cebula
1 łyżka oleju z pestek winogron
pieprz mielony
maggi w płynie do smaku
majeranek do smaku
Obrać i przekroić na równe części
warzywa. Umyć. Wysuszyć.
Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na
niej warzywa. Podpiekać aż się na powierzchni zrumienią ( wytworzy się
naturalny karmel ).
Przygotować natkę, lubczyk , liście
laurowe , ziele angielskie i związać je w wiązankę.
Umyć mięso.
Ułożyć w garnku razem z mięsem ,
zieleniną i grzybkiem. Zalać wodą. Wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
gaz i gotować na bardzo małym 1,5 godziny ( gdyby płyn za mocno odparowywał
uzupełniać wrząca wodą ).
Wyłowić i wyrzucić natkę, lubczyk i
przyprawy**
Udko, kawałki korpusu i grzybek
odłożyć na bok.
Osobno odłożyć warzywa ***.
Rosół przecedzić i doprawić maggi .
Odlać szklankę rosołu i wraz z udkiem
i kawałkiem ugotowanej marchewki zużyć na galaretę****, półtorej szklanki odlać
jako bazę na zupę pomidorową ***** - resztę tj. 2,5 szklanki będzie jako rosół do tego dania.
Z korpusów obrać mięso ( chrząstki,
skórki i kości wyrzucić). Zmielić.
Cebulę usiekać bardzo drobno i usmażyć
na złoto na oleju.
Osobno usmażyć na rumiano kilka
,,piórek" czerwonej cebuli - posłużą do dekoracji)
Przygotować farsz mieszając zmielone
mięso z cebulą i doprawiając go majerankiem , pieprzem i maggi.
Mąkę wsypać do miski - lekko osolić i
zalać wrzątkiem.
Wyrobić na elastyczne ciasto
podsypując mąką jeśli trzeba.
Wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat
i rozwałkować. Wyciąć 2 duże prostokąty ( długość dłuższego boku musi być
mniejsza niż średnica talerza w którym
podamy zupę.
Ułożyć na cieście farsz .
Zlepić dokładnie dociskając brzegi pierogów (
przyciąć rogi by nie były za duże ).
Ułożyć na wysypanej mąka tacce i
przykryć ściereczką by nie wyschły.
Zagotować osoloną wodę i umieścić we
wrzącej delikatnie pierogi ( najlepiej ułożyć na łyżce cedzakowej i tak
zanurzyć we wrzątku ).
Gdy wypłyną gotować minutę i delikatnie wyłowić.
Ułożyć po jednym na talerzu, oblać
gorącym rosołem i posypać usiekaną natką pietruszki .
Na każdego pieroga
położyć kilka ,, piórek" zrumienionej cebuli.
* Bardzo często kupuję tzw. ,,porcje
rosołowe" czyli po prostu korpusy które zostają po wyluzowaniu piersi i
udek z kurczaka. Uważam , że są fantastyczną bazą na zupę. Mało tego połączone
w gotowaniu z udkami i dużą ilością warzyw dają wywar , który można uznać za lekki
rosół. A mięso obrane z nich ( na gorąco bo lepiej się obierają ) po odrzuceniu
skór i kostek to podstawa farszów do pierogów, krokietów , pasztecików czy
naleśników z mięsem.
** Natkę pietruszki, lubczyk, listki
laurowe, ziele angielskie wsadziłam do
siatkowego rękawa do pieczenia mięs i zawiązałam .Potem tylko wyłowię i
wyrzucę.
*** Marchew, seler, pietruszkę
zostawić na sałatkę - por i cebulkę zamrozić ( przydadzą się do zagęszczenia
sosu lub zupy .
****Z odlanego rosołu i
rozdrobnionego mięsa z udka ( po odrzuceniu chrząstek, skóry i kości) zrobiłam
galaretę po dodaniu żelatyny ( 2,5 płaskiej łyżeczki namoczone w 1/4 szklanki
zimnej wody). Można do niej dodać groszek konserwowy, jajko na twardo , roztarty
ząbek czosnku - jak kto lubi .
***** Do szklanki rosołu dodaję pół
szklanki wody, pół szklanki słodkiej śmietanki, koncentrat pomidorowy -
doprawiam do smaku maggi w płynie i podaję z drobnym makaronem lub ryżem
3 komentarze:
fajny i ekonomiczny sposób na rosół:)
Super. Maultaschen to takie ravioli niemiecki z mięskiem mielonym i szpinakiem. Twoja wersja tez jest pyszna!
Bardzo mi się podoba Twoja propozycja - będę musiała zrobić :)
Prześlij komentarz