Doskonale znany
przepis na rybę w jarzynach . Ostatnio proporcje które stosowałam do przepisu
kiedyś nie mają z powodów oczywistych zastosowania. Nie da się gotować takich
samych porcji jak na 4-6 osób na 2 osoby. Musiałam przestawić system dokładnie.
Pomijając Święta kiedy robie odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku
przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to
w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę na rybę po grecku lub w galarecie.
Dziś zaciekawiło mnie czy można trochę zmienić podstawowy
skład sosu do ryby po grecku. Dodałam pokrojonej w paski papryki i krojonego
pomidora ( użyłam zamrożone na leczo).
Podpowiadam - taka ryba ,,po grecku" jest pyszna.
Czas : 1 godzina + 12 godzin na odstanie
Składniki :
15 dag filetu z dorsza
1 łyżka soku z
cytryny
1 cebula
1/3 marchewki
1/4 pietruszka
plasterek selera (
tyle co pietruszki)
1/3 czerwonej papryki
1 średni pomidor
1 łyżka natki
pietruszki
2 łyżeczki przecieru
pomidorowego
1 liść laurowy
1 ziarno ziela
angielskiego
pieprz mielony do
smaku
sól do smaku
cukier do smaku
papryka słodka
mielona
mąka do oprószenia
oliwa do smażenia
1,5 szklanki wody
maggi w płynie do smaku
Filet dorsza przekroić na kawałki ( ok. 5 cm ).Skropić sokiem z cytryny
i zostawić na 15 minut.
Osuszyć papierowym
ręcznikiem kuchennym.
Posolić , popieprzyć
,posypać papryką mieloną
i oprószyć mąką .
Usmażyć na rumiano na
oliwie. Odłożyć.
Pokroić w ,, piórka „
cebulę. Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).
Paprykę pokroić w paski , a pomidora w kostkę.
Na oliwie zeszklić
cebulę ,utarte warzywa i pokrojoną paprykę i pomidora. Chwilę smażyć .
Podlać wodą .Dodać ziele
angielskie, liście laurowe i dusić 20
minut .
Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić sos solą ,
pieprzem , cukrem, papryką mieloną i maggi wg uznania .Zagotować .
W pojemniku na spód
wlać gorący sos , na nim ułożyć rybę , zalać resztą sosu.
1 komentarz:
bardzo lubię to danie ale trochę inaczej je przyrządzam:)
Prześlij komentarz