Co raz bardziej podobają mi się puree
robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu ,
kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można
uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie
potrawy.
Postanowiłam podać usmażoną na
chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym.
Czas: 30 minut
Składniki:
4 wątróbki drobiowe ( całe ,
podwójne)
1 średnia pietruszka
1/4 średniego batata
1 średnia cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżka ouzo
natka pietruszki
mąka do oprószenia wątróbek
Obrać i umyć batata i pietruszkę.
Pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
W czasie kiedy warzywa się gotują
usiekać w piórka cebulę i zeszklić cebulę.
Odcedzić miękkie warzywa i utłuc na
puree.
Doprawić pieprzem mielonym. Wymieszać z natką pietruszki.
Wątróbki osuszyć.
Posolić i posypać pieprzem .Oprószyć
mąką.
Na patelnię dodać masło i po
rozgrzaniu włożyć wątróbki. Usmażyć na rumiano.
Skropić ouzo i na dużym gazie
odparować alkohol.
Uformować z puree porcje. Obkładać
cebulką . Podać z wątróbkami. Polać utworzonym na patelni sosem.
* Dodanie ouzo nadaje wątróbce i
powstałemu sosowi lekko anyżkowy smak co doskonale współgra ze słodyczą batata
i pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz