Nie ma prostszego dania do zrobienia
kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki.
Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z
kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem.
Czas: 45 minut
Składniki:
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 świeżej żółtej papryki
2 żółtka ( zostały mi z wczorajszej
sałatki )
4 duże ładne ziemniaki ( im większe
tym lepiej)
szczypta Jarzynki
szczypta mielonego pieprzu
szczypta mielonej papryki
1/3 szklanki pokrojonego koperku (
świeżego lub mrożonego)
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
maggi w płynie do smaku
2 szklanki wody.
Ziemniaki obrać. Umyć. I wydrążyć
łyżeczką środki tworząc ,, łódeczki".
Zmielić mięso z połową papryki ( tzn.
1/4 całej) i wymieszać z jednym żółtkiem.
Doprawić papryką mieloną, Jarzynką i
pieprzem.
Napełnić puste miejsca w ziemniakach
farszem z kurczaka.
Ułożyć ziemniaki w garnku. Obsypać
wydrążonymi kawałkami ziemniaków i pokrojoną w drobną kostkę resztą papryki.
Dodać szczyptę Jarzynki. Zalać wodą.
Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić pod
przykryciem 30 minut ( płyn powinien odparować o połowę.
Wyjąć ostrożnie na moment ziemniaki.
Wsypać koper .Dodać śmietankę rozrobioną z żółtkiem. Doprawić sos do smaku .
Włożyć z powrotem ziemniaki i
ogrzewać 3 minuty.
Podawać posypując po wierzchu grubo
zmielonym pieprzem kolorowym. Udekorować kontrastowymi dodatkami ( pomidor,
czerwona papryka, listki selera itp).
Osobno podać sos w którym się dusiły.
* Jeśli nie mamy samych żółtek
rozdzielić jajko i białko dodać do masy mięsnej , a żółtko do sosu.
1 komentarz:
Musi smakować pysznie!! :)
Prześlij komentarz