Jednogarnkowa potrawa, łatwa i
smakowita. Niby zwykły gulasz ale po
dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak.
A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z
nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać
jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej
,a jest równie pyszny.
Czas: 1 godzina
Składniki:
30 dag chudego mięsa od szynki
1,5 dużej cebuli
1 mała czerwona papryka
1 średniej wielkości batat
1 średniej wielkości ziemniak
3 szklanki bulionu ( warzywny,
wieprzowy )
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
koncentrat pomidorowy do smaku
maggi w płynie
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypiorek do posypania
Mięso pokroić w kostkę .
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić
mięso i obrumienić ze wszystkich stron.
Posolić, posypać pieprzem i papryką.
Wymieszać. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia.
Podlać szklanką bulionu i zagotować (
chodzi o to by rozpuściły się w niej wszystkie smaki ze smażenia ).
Przelać do garnka. Dolać resztę
bulionu. Dorzucić pokrojoną w paski świeżą paprykę , liście laurowe, ziele
angielskie. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć gaz. Gotować 40 minut.
Dołożyć pokrojonego w grubą kostkę (
obranego i umytego ) batata i ziemniaka.
Gotować jeszcze 30 minut.
Doprawić do smaku maggi ,
koncentratem pomidorowym , pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz