czwartek, 10 października 2013

Gulasz z batatami


Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły  gulasz ale po dodaniu batata zyskuje  egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny.




Czas: 1 godzina

Składniki:

30 dag chudego mięsa od szynki
1,5 dużej cebuli
1 mała czerwona papryka
1 średniej wielkości batat
1 średniej wielkości ziemniak
3 szklanki bulionu ( warzywny, wieprzowy )
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
koncentrat pomidorowy do smaku
maggi w płynie
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypiorek do posypania

Mięso pokroić w kostkę .


Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron.


Posolić, posypać pieprzem i papryką. Wymieszać. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia.


Podlać szklanką bulionu i zagotować ( chodzi o to by rozpuściły się w niej wszystkie smaki ze smażenia ).
Przelać do garnka. Dolać resztę bulionu. Dorzucić pokrojoną w paski świeżą paprykę , liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć gaz. Gotować 40 minut.


Dołożyć pokrojonego w grubą kostkę ( obranego i umytego ) batata i ziemniaka.


Gotować jeszcze 30 minut.


Doprawić do smaku maggi , koncentratem pomidorowym , pieprzem.


Podawać posypaną usiekanym drobnym szczypiorkiem.

Brak komentarzy: