U mnie tak już jest , że jak się
czegoś uczepię to na całego. Jak spodobało mi się eksperymentowania z anyżem
gwiaździstym i ouzo ( greckiej anyżówki) to już na całego. I co dziwne z reguły
udaje mi się trafić :).Pomyślałam sobie , że ponieważ w kuchni greckiej aromat
anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu
smaków to coś w tym jest.
Gotowałam Anyżową pomidorową na
rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami.
Czemu więc farszu do tych pierożków też
nie doprawić ouzo ?
Oczywiście pierożki wcale nie muszą
być do zupy - można je podawać jako osobne danie.
Czas: 45 minut
Składniki:
2/3 szklanki mąki + do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
2/3 szklanki mięsa gotowanego z
drobiu *
1 średnia cebula
pieprz mielony do smaku
szczypta mielonego anyżu
gwiaździstego
1 łyżka otartego tymianku
sól-szczypta do smaku
1 łyżeczka ouzo
1,5 łyżki oleju
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę.
Usmażyć na złoto na 1/2 łyżki oleju.
Obrać mięso wyjęte z zupy oddzielając
chrząstki, skóry i kości.
Czyste mięso zmielić. Doprawić solą , pieprzem,
tymiankiem, anyżem. Wlać ouzo. Dołożyć cebulę. Wymieszać farsz.
Osoloną mąkę zalać w misce wrzącą wodą , dodać łyżkę oleju .
Zagnieść
elastyczne ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą by nie
wyschło.
Rozwałkować ciasto i wycinać małe kółeczka ( ja to robię małą szklaneczką) .
Na każde kłaść farsz i lepić pierogi . Układać na posypanej
mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierogów ).
Wrzucać do wrzącej i osolonej wody.
Gotować ok 30 sekund od wypłynięcia.
Podawać w gorącej czystej zupie (
pomidorowa, bulion ) posypane listkami tymianku , lub jako osobne danie
okraszone masłem lub zrumienioną na maśle cebulką.
* W tym wypadku użyłam chudych
kawałków obranych z kręgosłupów kurczaka z zupy ( bez chrząstek i skór)
1 komentarz:
ciekawy pomysł na pierogi:)
Prześlij komentarz