Uwielbiam gulasze , a w zasadzie to sos od nich - mięsa
nie musi być :).
Często robię takie minimalne porcje i podaję z kaszami,
kluskami , plackami ziemniaczanymi lub tak jak tu z makaronem.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
30 dag karkówki
2 duże cebule
4 łyżki oleju ( z pestek
winogron )
2 łyżeczki alkoholu ( czysta
wódka )
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
natka pietruszki
10 dag makaronu Papardelle
maggi
0,6 litra wody ( 3 szklanki)
Umytą karkówkę pokroić w plastry , a potem w równomierną
, małą kostkę.
Posypać w pojemniku przyprawami ( papryka, pieprz ,
szczypta soli). Skropić 2 łyżkami oleju i alkoholem. Wrzucić liść laurowy,
ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Namoczyć grzyby.
Rozgrzać resztę oleju w garnku o grubym dnie lub na
patelni. Wrzucić mięso i obsmażać.
Pokroić cebulę w pół krążki i dosypać do mięsa. Chwilę
smażyć .
Zalać w garnku wodą ( w tym woda z moczenia grzybów) i
dołożyć grzyby ( małe kawałki).
Dusić na bardzo małym gazie 1,5 godziny ( płyn ma się w
tym czasie zredukować do 1,5 szklanki)
Doprawić do smaku maggi.
Ugotować al'dente 2 ,,gniazda" makaronu Papardelle .
Odcedzić.
Układać porcję makaronu na porcji gulaszu i posypać
usiekaną natką pietruszki.
* Jeśli gulasz byłby za rzadki
można go zagęścić odrobiną mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie ( potem
zagotować gulasz ).
** Dodaję odrobinę alkoholu bo
podpatrzyłam w przepisach kuchni chińskiej , że wieprzowina w takiej marynacie
kruszeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz