Soczyste jabłko, ostra czarna
rzodkiew i słodkie pestki granatu - surówka ideał. Prawie nie doprawiałam
.Dodałam tylko szczyptę soli. Jedno trzeba pamiętać by pestkami posypywać w
ostatnim momencie bo zabarwią biel surówki . Smaku to nie zmieni ale na
wizerunku straci :).
Czas: 10 minut
Składniki:
1/3 czarnej rzodkwi
1 soczyste jabłko lekko kwaskowate
1/6 granatu ( wydłubane pestki)
sól- szczypta do smaku
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Obrać i umyć czarną rzodkiew.
Obrać , usunąć gniazda nasienne ,
umyć jabłko.
Zmielić w Malakserze czarną rzodkiew
z jabłkiem i śmietaną ( łatwiej się uciera jak masa jest lekko
wilgotna).Doprawić solą.
Z granatu wyciąć kawałek i wyłuskać z
niego pestki.
Pestki obrać z białych błonek i odsączyć
na sitku sok ( sok wypić jest pyszny).
Podawać posypując surówkę po wierzchu
pestkami granatu bezpośrednio przed podaniem ( udekorować listkami ziół ).
1 komentarz:
pyszne:)
Prześlij komentarz