niedziela, 10 listopada 2013

Czarna rzodkiew z jabłkiem i granatem


Soczyste jabłko, ostra czarna rzodkiew i słodkie pestki granatu - surówka ideał. Prawie nie doprawiałam .Dodałam tylko szczyptę soli. Jedno trzeba pamiętać by pestkami posypywać w ostatnim momencie bo zabarwią biel surówki . Smaku to nie zmieni ale na wizerunku straci :).



Czas: 10 minut

Składniki:

1/3 czarnej rzodkwi
1 soczyste jabłko lekko kwaskowate
1/6 granatu ( wydłubane pestki)
sól- szczypta do smaku
1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Obrać i umyć czarną rzodkiew.


Obrać , usunąć gniazda nasienne , umyć jabłko.


Zmielić w Malakserze czarną rzodkiew z jabłkiem i śmietaną ( łatwiej się uciera jak masa jest lekko wilgotna).Doprawić solą.


Z granatu wyciąć kawałek i wyłuskać z niego pestki.


Pestki obrać z białych błonek i odsączyć na sitku sok ( sok wypić jest pyszny).


Podawać posypując surówkę po wierzchu pestkami granatu bezpośrednio przed podaniem ( udekorować listkami ziół ).