poniedziałek, 11 listopada 2013

,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką


Lubię bawić się słowem. Fantastycznie opisuje się potrawy nadając im zniekształcone nazwy. Np. jak określić puree ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane w formie kul wielkości piłek tenisowych ? . Mnie wpadło do głowy jedno - kulane puree ( np. bo przecież trzeba je uformować w kulki czyli ,,kulać " ).



Czas:30 minut


Składniki:


4 średnie ziemniaki

1/2 łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej do smaku

4 łyżki pokrojonej w paseczki wędzonki

2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

2 łyżki masła

2 łyżki kwaśnej śmietany


Obrać, umyć i ugotować ziemniaki.



W czasie kiedy ziemniaki się gotują pokroić w paseczki wędzonkę i zrumienić ją na suchej patelni.



Usiekać drobny szczypiorek.



Do gorących ziemniaków wrzucić masło i wlać śmietanę. Utłuc na kremowe puree.



Wymieszać z wędzonką i szczypiorem - doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej.



Nabierać łyżką do lodów ( lub normalną łyżką )  puree i formować ,,kule".



Podawać  jako dodatek do II Dania ( Podałam do Pałeczek z kurczaka a'la gęś )

1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:)