Lubię bawić się słowem. Fantastycznie
opisuje się potrawy nadając im zniekształcone nazwy. Np. jak określić puree
ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane w formie kul
wielkości piłek tenisowych ? . Mnie wpadło do głowy jedno - kulane puree ( np.
bo przecież trzeba je uformować w kulki czyli ,,kulać " ).
Czas:30 minut
Składniki:
4 średnie ziemniaki
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
4 łyżki pokrojonej w paseczki wędzonki
2 łyżki pokrojonego drobnego
szczypiorku
2 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Obrać, umyć i ugotować ziemniaki.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują pokroić
w paseczki wędzonkę i zrumienić ją na suchej patelni.
Usiekać drobny szczypiorek.
Do gorących ziemniaków wrzucić masło
i wlać śmietanę. Utłuc na kremowe puree.
Wymieszać z wędzonką i szczypiorem -
doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej.
Nabierać łyżką do lodów ( lub
normalną łyżką ) puree i formować
,,kule".
Podawać jako dodatek do II Dania ( Podałam do Pałeczek z kurczaka a'la gęś )
1 komentarz:
ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz