Mam dylemat z cyklu jak to nazwać.
Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak
Giu-lecz ? :) .
W każdym razie zasada podobna-
duszonka z warzyw i kiełbasy - pyszna .
Typowe jesienne danie jednogarnkowe.
Czas:1 godzina
Składniki:
1,5 czerwonej papryka
3 pomidory
2 cebule białe
1/3 pora ( zielona część )
1/2 małej dyni hokkaido
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (
1
średnia marchew
3 kiełbaski śląskie
4 średnie ziemniaki
1/2 średniej cukinii
1,5 szklanki bulionu ( warzywnego lub
drobiowego)
koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku
1 łyżeczka Jarzynki ( Vegety,
Kucharka lub co kto używa )
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
Umyć warzywa ( obrać te które trzeba
).
Z papryk usunąć gniazda nasienne i
pokroić je w paski. Pomidory pokroić w kostkę.
Usiekać natkę pietruszki.
Cebulę i por pokroić w pół plasterki
, tak samo marchewki i rzodkiewki.
Cukinię bez obierania kroić w plastry
, a ziemniaki w grubą kostkę.
Dynie przekroić na pół. Usunąć pestki
i miąższ z jednej połówki . Obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę.
Kiełbaski śląskie przekroić wzdłuż na
pół i potem na pół plasterki.
Wymieszać wszystkie warzywa z
kiełbasą i pokrojoną natka pietruszki. Wrzucić go garnka. Zalać bulionem i
zalewą z kukurydzy konserwowej.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie
, ziele angielskie , pieprz mielony, Jarzynkę, mieloną paprykę.
Dusić 45 minut.
Dolać olej. Dołożyć
koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.
Dusić
jeszcze 15 minut.
1 komentarz:
fajne połączenie składników, takie jesienne:)
Prześlij komentarz