poniedziałek, 4 listopada 2013

Giu-lecz ( giuwecz & leczo )


Mam dylemat z cyklu jak to nazwać. Niby leczo , ale nie do końca. Niby giuwecz ale trochę inaczej. A może tak Giu-lecz ? :) .
W każdym razie zasada podobna- duszonka z warzyw i kiełbasy - pyszna .
Typowe jesienne danie jednogarnkowe.



Czas:1 godzina

Składniki:

1,5 czerwonej papryka
3 pomidory
2 cebule białe
1/3 pora ( zielona część )
1/2 małej dyni hokkaido
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (
1  średnia marchew
3 kiełbaski śląskie
4 średnie ziemniaki
1/2 średniej cukinii
1,5 szklanki bulionu ( warzywnego lub drobiowego)
koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku
1 łyżeczka Jarzynki ( Vegety, Kucharka lub co kto używa )
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Umyć warzywa ( obrać te które trzeba ).
Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski. Pomidory pokroić w kostkę.
Usiekać natkę pietruszki.


Cebulę i por pokroić w pół plasterki , tak samo marchewki i rzodkiewki.


Cukinię bez obierania kroić w plastry , a ziemniaki w grubą kostkę.


Dynie przekroić na pół. Usunąć pestki i miąższ z jednej połówki . Obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę.


Kiełbaski śląskie przekroić wzdłuż na pół i potem na pół plasterki.


Wymieszać wszystkie warzywa z kiełbasą i pokrojoną natka pietruszki. Wrzucić go garnka. Zalać bulionem i zalewą z kukurydzy konserwowej.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie , ziele angielskie , pieprz mielony, Jarzynkę, mieloną paprykę.
Dusić 45 minut.



Dolać olej. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.


Dusić   jeszcze 15 minut.

1 komentarz:

Unknown pisze...

fajne połączenie składników, takie jesienne:)