Najbardziej lubię pieczone dynie. A
szczególnie małe dynie hokkaido.Są
fantastyczne bo można je podawać
w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro.
Tym razem upiekłam kawałki dyni na
ostro jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej.
Dodatkowo upiekłam z nią 2 spore
ziemniaki ( bo wątróbki było tyle co ,,kot napłakał" )
Czas: 30 minut
Składniki:
4 wątróbki drobiowe
1/2 małej dyni hokkaido
2 duże ziemniaki
1 gałązka rozmarynu
sól czarna Himalajska ( nie
koniecznie-można użyć zwyczajnej białej drobnej)
szczypta pieprzu kolorowego grubo
mielonego
1 płaska łyżeczka ziaren kminku
szczypta mielonej papryki
szczypta Jarzynki ( Vegety , Kucharka
itp.- co kto używa)
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
mąka do oprószenia
Umyć dynię
przepołowić dynie hokkaido.
Pół zabezpieczyć folią spożywczą i
schować w lodówce na inną potrawę.
Z połówki usunąć pestki i miąższ ze
środka . Obrać ze skóry i pokroić w cienkie pół księżyce.
Obrać , umyć i pokroić podobnie
ziemniaki.
Ułożyć we frytownicy ActiFry *.
Skropić 1 łyżką oleju. Posypać szczyptą Jarzynki , grubo mielonego kolorowego
pieprzu i kminkiem. Wrzucić obok gałązkę rozmarynu .
Piec 25 minut.
W tym czasie osuszyć na papierowych
ręcznikach kuchennych wątróbki.
Posolić czarną solą himalajską (
równie dobrze może być zwykła -miałka), papryką mieloną , pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i
na gorący kłaść wątróbki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz. Dodać
masło i dosmażyć wątróbki .
Podawać ziemniaki , dynię i wątróbki
posypując usiekaną natką pietruszki i polewając tłuszczem ze smażenia wątróbek.
* Jeśli pieczemy w piekarniku to
nagrzać go do 180 * C , a warzywa ułożyć na papierze do pieczenia by się nie
przypiekły od spodu ( można je pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz