niedziela, 3 listopada 2013

Wątróbka z pieczoną dynią


Najbardziej lubię pieczone dynie. A szczególnie małe dynie hokkaido.Są  fantastyczne  bo można je podawać w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro.
Tym razem upiekłam kawałki dyni na ostro jako dodatek do smażonej wątróbki drobiowej.
Dodatkowo upiekłam z nią 2 spore ziemniaki ( bo wątróbki było tyle co ,,kot napłakał" )



Czas: 30 minut

Składniki:

4 wątróbki drobiowe
1/2 małej dyni hokkaido
2 duże ziemniaki
1 gałązka rozmarynu
sól czarna Himalajska ( nie koniecznie-można użyć zwyczajnej białej drobnej)
szczypta pieprzu kolorowego grubo mielonego
1 płaska łyżeczka ziaren kminku
szczypta mielonej papryki
szczypta Jarzynki ( Vegety , Kucharka itp.- co kto używa)
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
mąka do oprószenia

Umyć dynię

 przepołowić dynie hokkaido.


Pół zabezpieczyć folią spożywczą i schować w lodówce na inną potrawę.
Z połówki usunąć pestki i miąższ ze środka . Obrać ze skóry i pokroić w cienkie pół księżyce.


Obrać , umyć i pokroić podobnie ziemniaki.


Ułożyć we frytownicy ActiFry *. Skropić 1 łyżką oleju. Posypać szczyptą Jarzynki , grubo mielonego kolorowego pieprzu i kminkiem. Wrzucić obok gałązkę rozmarynu .


Piec 25 minut.


W tym czasie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych wątróbki.


Posolić czarną solą himalajską ( równie dobrze może być zwykła -miałka), papryką mieloną , pieprzem.


Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać pozostały olej i na gorący kłaść wątróbki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz. Dodać masło i dosmażyć wątróbki .


Podawać ziemniaki , dynię i wątróbki posypując usiekaną natką pietruszki i polewając tłuszczem ze smażenia wątróbek.

* Jeśli pieczemy w piekarniku to nagrzać go do 180 * C , a warzywa ułożyć na papierze do pieczenia by się nie przypiekły od spodu ( można je pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.

Brak komentarzy: