Wydawało mi się , ze już
wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu
niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką
prezentowałam) oprószanej mąka tak
zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale
zapominalskim przypominam :)
Gotuję zawsze na zapas i
zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą.
Czas : 45 minut
Składniki :
5 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 pełne łyżeczki kminku
cukier do smaku
2 płaskie łyżki mąki
Kapustę zalać wodą tak by ją
zakryła ( wypłukać by nie była za kwaśna jeśli potrzeba).
Gotować 20 minut.
Odcedzić .
Wlać olej , dołożyć masło ,
wsypać kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut.
Doprawić do smaku cukrem .
Posypać mąką i starannie
wymieszać. Podgrzewać aż mąka się zasmaży i straci smak surowizny.
Podawać do kopytek , kluch na
parze , z podsmażoną kiełbasą, golonką itd. wg upodobania.
1 komentarz:
smaczny pomysł:) prosto i konkretnie:)
Prześlij komentarz